Śledz w zalewie octowo pomidorowej

by Beata on 23 stycznia 2012

Sledz w zalewie octowo pomidorowej popularnie nazywany też śledziem po kaszubsku, to potrawa, której nie powinno zabraknać na każdym świątecznym stole. Dlaczego? Jeśli choć raz jej spróbujecie nie będziecie mieli już żadnych wątpliwości.

 

Składniki:
·    1kg surowych płatów śledzia zielonego
·    2-3 łyżki mąki
·    cebula
·    30 dag pieczarek
·    koncentrat pomidorowy lub ½ kg pomidorów
·    3-4 śliwki
·    garść rodzynek
·    150ml octu
·    sól, cukier, pieprz i tymianek do smaku
·    olej

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte płaty śledziowe, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoto, czyli około 5-10 minut. Usmażoną rybę przekładamy do szklanego pojemnika z przykrywką. Na pozostałym oleju, podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dość grubo pokrojone pieczarki, dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory, rodzynki, śliwki, przyprawy i zioła. Całość dusimy 10-15 minut, by smaki połączyły się, wówczas do sosu wlewamy ocet i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, jeszcze gorącym zalewamy upieczone płaty, dbając by składniki zalewy znalazły się między wszystkimi warstwami śledzi. Całość odstawiamy na 2-3 dni do lodówki, podajemy na zimno.