Szynka pieczona z rozmarynem

by Beata on 23 stycznia 2012

Pieczona szynka z rozmarynem, to iście świąteczne danie. Warto urozmaicać nasze menu poprzez stosowanie w kuchni ziół bo to nie tylko zdrowa, ale i urozmaicajaca smak praktyka.


składniki
·    1,5 -2 kg szynki wieprzowej
·    jabłko
·    cebula
·    kilka śliwek lub wiśni
·    3-4 gałązki rozmarynu
·    6-10 ziaren jałowca
·    1 ząbek czosnku
·    2 łyżki oliwy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka

 

Sposób przygotowania:
Ząbek czosnku rozetrzeć lub zmiażdżyć, rozetrzeć z rozgniecionymi ziarnami jałowca, oliwą rozmarynem i resztą przypraw (Bez soli!). Marynatą natrzeć szynkę i włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia obłożyć szynkę pokrojonymi w ćwiartki jabłkami, cebulą i śliwkami, posolić, skropić oliwą i razem z marynatą, wstawić do piekarnika na 1,5-2 godziny. Podawać z sosem z pieczenia.