Risotto z kurczakiem i groszkiem

by Beata on 18 grudnia 2013

Nie masz pomysłu na obiad. Risotto, to potrawa, którą przygotujesz łatwo i szybko, bo zaledwie w pół godziny. Jest przy tym lekkie, sycące i zdrowe.

Składniki:

    • szk. ryżu
    • pierś z kurczaka
    • czerwona papryka
    • por
    • puszka groszku
    • rodzynki
    • sól, biały pieprz, curry
    • olej do smażenia

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka kroimy w dość dużą kostkę, por w cienkie krążki a paprykę w kostkę lub cząstki. Ryż podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż zbieleją ziarenka, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, por, paprykę i przesmażamy i co jakiś czas mieszając, zalewamy risotto szklanką wody, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką curry a następnie dusimy aż ryż ”wypije” całą wodę. Wówczas dorzucamy rodzynki, groszek i  dolewamy szklankę wody, mieszamy i dusimy aż ryż będzie prawie miękki. Prawie gotową potrawę doprawiamy świeżo zmielonym białym pieprzem i curry oraz jeśli jest to konieczne dolewamy wodę i mieszamy, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i pozostawimy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany a sos prawie całkowicie zredukowany.