Sałatka z fenkułu z pomarańczowym sosem winegret

by Beata on 18 grudnia 2013

Fenkuł to stosunkowo mało znana w Polsce roślina, jej liczne walory kulinarne wciąż są niedoceniane w naszej diecie. Może warto więc sięgnąć po nową inspirację ?

Składniki na 2 porcje:

  • bulwa i liście fenkułu florenckiego
  • pęczek rukwi wodnej
  • główka sałaty

oraz  sos

  • szk. oliwy,
  • sok z pomarańczy,
  • łyżeczka musztardy Dijon,
  • łyżeczka nasion fenkułu,
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Składniki sosu umieścić w słoiczku z nakrętką i wstrząsać aż dobrze się wymieszają a następnie wstawić do lodówki na 30 min. Bulwę pokroić w cienkie plasterki, liście fenkułu poszatkować drobno, razem z sałatą i rukwią wsypać do salaterki, wymieszać i tuż przed podaniem polać sosem.

Przepis z serii opublikowanej przez portal e-ogrodek.pl