„Szafran z płatków mniszka lekarskiego

by Beata on 18 grudnia 2013

blog_pk_4727867_7215768_tr_mniszek_lekarski1Szafran – ze względu na sposób w jaki uzyskuje się go, jest przyprawą stosunkowo drogą.  Z powodzeniem można go zastąpić żółtymi płatkami popularnego mlecza, który każdą potrawę zażółci nam pięknym kolorem, a poza tym jest bardzo zdrowy. Wspomaga procesy trawienne, ma działanie przeciwzapalne  i piękny miodowy aromat. Szafranu z mniszka możemy używać do  barwienia ryżu, ciast deserów a nawet galaretek owocowych i napoi.

Składniki:

Płatki mniszka

 

Sposób przygotowania:

W suchy i słoneczny dzień, zbieramy płatki kwiatów mlecza w miejscu oddalonym od szos czy fabryk. Zbieramy same płatki, oddzielamy je od zielonych części, które są gorzkie. Tak przygotowane żółte płatki rozkładamy i suszymy w temperaturze pokojowej, w miejscu przewiewnym, zacienionym. Wysuszone płatki powinny zachować swój naturalny kolor. Przechowujemy je zamknięte w szczelnych słojach. Przed użyciem rozcieramy w moździerzu.