Gazpacho w ogórkach

by Beata on 19 października 2017

gazpacho-andaluz-xl-668x400x80xxGazpacho, to hiszpański odpowiednik naszego swojskiego chłodnika. Idealna zupa na upały. Smaczna, aromatyczna i lekka a co istotne pełnawarości odżywczych.

Gazpacho – hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno.

Składniki:

  • 3-4 kromki czerstwej bagietki lub bułki
  • ½ kg pomidorów
  • ½ kg czerwonej papryki
  • 2-3 szt. średniej wielkości ogórków
  • cebula
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżki octu winnego lub sok z cytryny
  • sól, pieprz, świeża bazylia

 

Sposób przygotowania: Czerstwą bagietkę musimy wcześniej namoczyć. Pomidory obieramy ze skórki, i podobnie jak paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Całość miksujemy zaczynając od odciśniętej z wody bułki połączonej z oliwą i octem a w następnej kolejności dodajemy warzywa. Powinniśmy uzyskać gładką gęstą masę, jeśli uważamy, że jest zbyt gęsta możemy dodać soku pomidorowego i całość doprawić do smaku. Gaspacho wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki i podajemy w wydrążonych ogórkach.

Jeden z serii przepisów zrealizowanych dla grupy E-budownictwo.pl
i opublikowany na portalu e-ogrodnictwo.pl