Kolorowa sałatka z selerem naciowym

by Beata on 19 października 2017

Seler naciowy, to wciąż jest mniej znanym bratem swego bulwiastego odpowiednika. Dużo częściej stosujemy korzeń  selera do zup, surówek i słatek. Warto promować seler naciowy, nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale i właściwości zdrowotne tego warzywa.

soup-greens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • kilka gałązek selera naciowego
  • puszka kukurydzy
  • czerwona cebulka
  • opakowanie paluszków krabowych
  • czerwona papryka
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • cukier, sól, biały pieprz do smaku

Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, seler naciowy umyć i pokroić niezbyt drobno, paluszki krabowe pokroić w kawałki wielkości selera, cebulę obrać i pokroić w plastry, kukurydzę osączyć na sicie. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Połączyć majonez i jogurt a powstałym sosem polać sałatkę, doprawić odrobiną soli, cukru i białym pieprzem.

 

Jeden z serii przepisów zrealizowanych dla grupy E-budownictwo.pl i opublikowany na portalu e-ogrodnictwo.pl